top of page

ABOUT ST SAVA
NORTH PORT

St. Sava Eastern Orthodox Church stands as a beacon of faith in North Port FL. We are a place of prayer, peace and joy to all who join us. Our community is richly diverse, with people of different ages and backgrounds coming together to worship and serve together. We welcome all individuals seeking God’s love and our doors are open to every soul seeking to welcome Jesus into their heart.

maxresdefault.jpeg

Историја Светосавске Српске православне цркве,
Норт Порт, Флорида

Прешли смо дуг пут од тог незаборавног 22/10/1988., када је присуствовало једанаест људи а одржан састанак у кући Милице Живковић, са тада присутнима Миланом Шашић, Ирис Шашић, Светомиром Стојковић, Жарком Лазић, др Светозаром Теодоровић, Петром Паројчић, Николом Пароичић, Станком Вракела, Симом Гламочлија и Миланом Брновић. Ових једанаест људи су ктитори Светосавске цркве. А ова група се тада састала да разговарају и формулишу основе и планове за изградњу Српске православне цркве у граду Норт Порт на Флориди. На првој седници 22. октобра изгласан је Управни одбор са Жарком Лазићем као нашим председником црквено-школске општине. Такође на овом истом састанку изабран је Патрон наше цркве Свети Сава српски, црква Америке и Канаде. Потом је поднет захтев држави Флориди, за оснивање као црква и непрофитна организација. 22. децембра 1988. добили смо од државе Флориде комплетну документацију о оснивању и одобрење. На дан Светог Саве јануара 1989. године одржали смо прву акцију прикупљања средстава. То је био роштиљ и све донације су ишле у фонд за изградњу цркве. Од ове прве активности постепено и стрпљиво смо добијали донације чланова и пријатеља. Ово је почело наше дуго путовање које нас је довело до нашег коначног циља. У јануару1990. године ми смо прославили нашу прву Славу, са Николом и Достом Пароичићем као домаћинима славе. Сечење Колача извршио је отац Живан Стефановић. Отац Стефановић је био уз нас све до своје смрти у јулу 1991. године пронађена је идеална локација- “Biscayne & Price Blvd”. нажалост, било је правних ствари које су морале бити сређене, али смо наставили преговоре до 1994. јер нисмо могли да ризикујемо да изгубимо наш плац за цркву. Сестринство Света Петка основано је 1992. године са Душанком Вукмировић као првом председницом.1993. Отац Живан Гоздановић и његова супруга Мира су постављени на нашу парохију, и прва служба коју је О. Живан одслужио је била Света Петка Слава сестара. 1994. одржали смо прву Свету Литургију за Божић. Били смо у могућности да изнајмимо салу у “Mineral Springs”, где смо одржавали прославе, вечере и сл., док нисмо имали своју салу. Коначно у септембру 1994. купили смо земљиште од 3 ара на “Biscayne & Price Blvd”. Тада смо почели да чистимо земљу и аплицирали смо за потребне дозволе. 25. јуна 1995. имали смо освећенње камена темељца уз присуство Његовог Преосвештенства Епископа Лукиена уз саслуживање оца Живана Гоздановић, кум освећења је био Симо Гламочлија. Напредовали смо са нашим грађевинским програмом и у октобру 1996. смо добили нашу лиценцу за рад. Одслужена је прваСвета Литургија, у нашој Цркви, и славили смо нашу прву Славу Свету Петку сестринску славу. Освећење наше цркве обављено је 1. и 2. марта, 1997. године. Његово Преосвештенство Епископ Сава је освештао нашу цркву.

Screen Shot 2022-12-20 at 7.36.48 PM.png

OUR VALUES

Our congregation is fueled by a firm belief in the teachings of our Lord, and when we are together under the holy spirit of God — we become one. We welcome you to join our community and discover His power in your life. Don’t hesitate to contact us to find out more. We are always open to visitors and new worshippers who want to come and pray among us.

AdobeStock_131515670_edited.jpg
bottom of page